Promoting „African Indigenous Leafy Vegetables“


Kenya: Book Launch Handbook on „African Indigenous Leafy Vegetables“

„Do we eat for living“ or „Do we live for eating“?

Training, raising awareness and promoting organic agriculture and agroecological cultivation methods are the main goals of the “Community Sustainable Agriculture and Healthy Environment Program” – CSHEP. The organization – with various demonstration gardens on the outskirts of the Kenyan capital Nairobi – not only contributes to the expansion of knowledge and better access to information for smallholders, but also makes an important contribution to healthy food security, improved market connections and income generation.

The dedicated team, led by Esther Wangari Kiruthi, contributed to the development of a training manual for consultants and users. The guide “Production and Marketing of African Indigenous Leafy Vegetables (AIVs)” * was developed under the leadership of the Center for Rural Development (SLE) of the Humboldt-Universität zu Berlin with experienced Kenyan and international scientists and collaborators, but also producing farmers. The manual goes far beyond the elaboration of multidisciplinary scientific knowledge about AIVs. It turns that knowledge into a practical guide to growing and marketing AIVs, tailored to those who need it most: the advisors and practitioners.

BanSenSuk e.V. in cooperation with Stichting Ailine has strongly advocate for the promotion and dissemination of this valuable manual. Various events and book presentations organized by CSHEP for trainers & multipliers, farmers, students and network partners – such as universities, NGOs, credit institutions and other interested organizations – were supported and financed.

After the long pandemic-related break, we were particularly happy that we could be live on-the-spot with representatives from BanSenSuk and Ailine. The well-moderated and innovatively organized events, including the setting up of a farmers‘ market and vivid demonstrations in the production and teaching gardens, were a great success. 

The full video of the event on World Food Day can be viewed here. Further information about CSHEP can be found on the CSHEP webpage.

We look forward to numerous uses of the manual and continue to support its distribution across the country.

* The handbook is written by Judith Henze (PhD) from SLE, Prof. Mary Abukutsa-Onyango (PhD), the Deputy Vice Chancellor Research, Production and Extension of the Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (JKUAT), and Arnold Mathew Opiyo (PhD), Senior Lecturer at the Faculty of Agriculture, Egerton University.

 


Kenia: Buchpräsentation Handbuch zu „African Indigenous Leafy Vegetables“ 

„Do we eat for living“ or „Do we live for eating“?

Training, Bewusstseinsbildung und Förderung der organischen Landwirtschaft sind die Hauptziele des „Community Sustainable Agriculture and Healthy Environment Program“ – CSHEP ). Die Organisation – mit verschiedenen Demonstrationsgärten am Stadtrand der kenianischen Hauptstadt Nairobi – trägt damit nicht nur zur Wissenserweiterung und besserem Informationszugang für Kleinbauern und -bäuerinnen bei, sondern leistet auch einen wichtigen Beitrag zur gesunden Ernährungssicherung, verbesserten Marktanbindung und Einkommensgewinnung.

Das engagierte Team unter der Leitung von Esther Wangari Kiruthi hat an der Entwicklung eines Trainingshandbuches für Berater und Nutzer*innen mitgewirkt. Der Leitfaden “Production and Marketing of African Indigenous Leafy Vegetables (AIVs)” * wurde unter der Federführung des Seminars für landwirtschaftliche Entwicklung (SLE) der Humboldt Universität zu Berlin mit erfahrenen kenianischen und internationalen Wissenschaftlern, aber auch produzierenden Bauern und Bäuerinnen, entwickelt. Das Handbuch geht weit über die Erarbeitung multidisziplinärer wissenschaftlicher Erkenntnisse über AIVs hinaus. Es verwandelt dieses Wissen in einen praktischen Leitfaden für den Anbau und die Vermarktung von AIVs, der auf diejenigen zugeschnitten ist, die es am dringendsten benötigen: die Berater und Praktiker.

BanSenSuk e.V. in Kooperation mit Stichting Ailine hat sich stark für die Bekanntmachung und Verbreitung dieses wertvollen Handbuches eingesetzt. Verschiedene Veranstaltungen und Buchpräsentationen organisiert von CSHEP für Trainer & Multiplikatoren, Bauern & Bäuerinnen, Studenten und Studentinnen und Netzwerkpartnern – wie Universitäten, NGOs, Kreditinstitute und andere interessierte Organisationen – konnten unterstützt und finanziert werden.

Nach der langen pandemie-bedingten Pause waren wir besonders froh, dass wir vor Ort mit Vertreter*innen von BanSenSuk und Ailine dabei sein konnten. Die gut moderierten und innovativ organisierten Veranstaltungen, einschließlich der Ausrichtung eines Bauernmarktes und anschaulicher Demonstrationen in den Produktions- und Lehrgärten, waren ein großer Erfolg.

Das Video zur Veranstaltung am World Food Day kann hier eingesehen werden.

Weitere Infos zu CSHEP sind auf der CSHEP Webseite zu finden.

 

Wir freuen uns auf zahlreiche Nutzung des Handbuches und unterstützen auch weiterhin die Verbreitung im ganzen Land.

* Das Handbuch wurde erabeitet von Judith Henze (PhD) SLE, Prof. Mary Abukutsa-Onyango (PhD), Vizekanzlerin Research, Production and Extension der Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology (JKUAT), und Arnold Mathew Opiyo (PhD), Dozent der Fakultät für Landwirtschaft, Egerton University.